Festes i tradicions
CAVALCADA DE REIS
La nit del 5 de gener té lloc la nostra cavalcada de reis, una cavalcada molt propera, amb identitat pròpia. Es tracta d’una cavalcada modesta que edició rere edició va creixent a poc a poc. Actualment compta amb un total de 6 carrosses i un total de seixanta patges.
CARTELLS DE REIS
Colles de joves de Guissona, tradicionalment nois tot i que actualment també hi participen les noies, es reuneixen i elaboren cartells amb versets satírics, provocadors i de vegades ofensius que omplen les façanes de la plaça major el dia de reis, fent una mica de repàs a l’actualitat local de l’any.
CARNAVAL
Durant la setmana prèvia es distribueixen les odres del reis Carnestoltes a nivell escolar per arribar al divendres amb l’aparició del rei dels poca-soltes. El dissabte de Carnaval és el dia de festa per excel·lència, al matí cercavila de carnaval, animació pels petits i el ja consolidat CONCURS DE TRUITA DE PATATES i a la tarda RUA DE COMPARSES.
La festa acaba el dimarts amb la CREMA DEL REI CARNESTOLTES i l’aparició de la VELLA QUARESMA
CARAMELLES
Per Pasqua cada any es celebren les tradicionals Caramelles.
El diumenge al matí, tractor, cistelles, ballestes i cants omplen els carrers de Guissona, fent-se la cantada més important a la plaça major després de la celebració de la missa, al voltant de la una del migdia.
FESTA DE COLORS
Festa concebuda per celebrar la multiculturalitat sempre dins un marc de respecte i bona convivència.
L’ENRAMADA
La festa de l’enramada es celebra a Guissona el diumenge després de Corpus, l’enramada és una festa popular que s’ha conservat fins als nostres dies.
El diumenge d’enramada, les nenes fan cercavila amb llaç de paper al cap i una cistella ben decorada i plena de pètals de flors i els nens amb una coca, col·locada sobre una fusta guarnida per l’ocasió. Després de la cercavila, es celebra la missa solemne i la tradicional enramada a les fonts del poble, en la que es llencen pètals i papers de colors a la Verge de la Salut, a continuació es reparteix la coca entre tots els participants a la festa, a la plaça Vell-Plà, acompanyant-la d’una ballada de sardanes.
REVETLLA DE SANT JOAN
Ja és costum de molts anys, gaudir de les diferents festes d’estiu que es celebren a Guissona, tot s’inicia amb la tradicional revetlla de Sant Joan a Capdevila, jocs de cucanyes pels més petits, encesa de la foguera amb la Flama del Canigó i balls populars al voltant del foc, amb coca i barreja per tots els assistents.
APLEC DE SANT PERE
Per Sant Pere es tradicional fer una trobada a l’ermita dedicada a aquest Sant. Durant la trobada es celebra un breu ofici en que es canten els Goigs de Sant Pere. Tot seguit es reparteix coca i barreja per tots els assistents i en les últimes edicions es compta amb algun tipus d’espectacle de cultura tradicional.
MERCAT ROMÀ
El tercer dissabte de Juliol i durant la setmana prèvia, Guissona fa un salt endarrer en el temps per reviure el passat romà de la vila.
FESTES D’ESTIU DE SANT ROC I SANT MAGÍ
Al llarg dels mesos de juliol i Agost a Guissona es donen festes menors però molt arrelades com són la festa de Sant Cristòfol, els habituals tres tombs, la benedicció de vehicles i ball de revetlla a la tarda.Més tard, trobem també, la revetlla de Sant Roc, amb el tradicional sopar de germanor i la cantada d’havaneres i la festa de Sant Magí amb el clàssic ball de la coca.
FESTES DE LES COMUNITATS NOUVINGUDES.
Al llarg de l’estiu la comunitat senegalesa i la ucraïnesa ens conviden a participar de les seves festes més tradicionals portades directament cap a casa nostra. Així amb la festa de la Teranga i la festa de la Independència d’Ucraïna ens donen a conèixer les seves cultures.
FESTA MAJOR
Durant el mes de setembre, entorn el dia 8, es celebra anualment la festa de la patrona de la Vila, La Verge del Claustre i del co-patró, Sant Placid. Durant aquests dies es donen activitats infantils, cercaviles, correfocs, castells, sardanes, concerts de tarda i de nit...
LA CASTANYADA
Per celebrar la castanyada és tradicional la venda de castanyes a càrrec de les associacions locals. Dels últims anys cap aquí aquesta activitat s’ha completat amb algun tipus d’espectacle relacionat amb les dates.
TIÓ DELS DESITJOS
Cada 24 de desembre el Tió els Desitjos visita la nostra vila per alimentar-se dels desitjos dels més petits i transformar-los en obsequis per tot aquell que li vulgui cantar la cançó a ritme de bastó.