AVUI

max:13º
min:3º
Sou a: Inici / Mercat Romà / Eix conductor: el foc

Eix conductor: el foc

 

A l'antiga Roma, el món s'explicava a partir del coneixement dels quatre elements. El mateix Plini el Vell, situava el foc a la regió superior, en la lluentor de les estrelles. Per sota: l'aire, l'alè de la vida. Enmig d'aquest espai, se sostenien en equilibri la terra i l'aigua.

Amb aquesta edició del Mercat Romà iniciem un cicle que ens portarà a conèixer millor el món antic. Repassarem els diferents elements començant enguany pel foc.

 

El domini del foc, a vegades servil però sempre indomable, ha estat fonamental per l'evolució humana. Per aquest motiu, és un element present arreu. En la civilització romana és protagonista de múltiples episodis mítics i o religiosos, però també és indispensable en els aspectes més mundans.

Trobem la capacitat creadora del foc en el mateix moment del naixement de la humanitat. Prometeu va robar una guspira del foc de les divinitats per ajudar a l'home. El trobem també enmig de la forja on treballava Vulcà, el déu artesà. I a la vegada aquest mateix foc benefactor és present en la quotidianitat, en els tallers d'arreu del món romà. També trobem el foc com a símbol del caliu, de l'essència de la civilització romana amb Vesta i les vestals però també a les llars en els altars domèstics. En la seva dualitat el foc és capaç de donar llum, per exemple, amb les llànties que empraven humans i divinitats, però també és capaç de sumir el món en la fosca de la destrucció més absoluta. La mítica Ílion, avantpassada de Roma, va caure sota les flames igual com les flames van calcinar part de Roma o van cremar també edificis o equipaments de Iesso.

 

En la XXVI edició del Mercat Romà descobrirem la presència del foc en l'imaginari i la quotidianitat de Iesso i, sobretot, celebrarem el passat romà de Guissona. De manera participativa i lúdica viatjarem en el temps per passejar al costat de Juli Cèsar i la reina Cleòpatra i descobrir parades d'artesans, legionaris, música, dansa, gladiadors, esclaus... en definitiva per gaudir de tot un Mercat Romà. Així doncs, a prendre les sandàlies i a cridar:

 

AVE IESSO!

 

 

 

Organitza:                          Col·labora: