AVUI

max:31º
min:14º
Sou a: Inici / Mercat Romà / Eix conductor: l'aigua

Eix conductor: l'aigua

 

L’any 2000, durant l’excavació d’un pou de l’antiga ciutat romana de Iesso, es va localitzar un conjunt de monedes de bronze. Després de considerar diverses opcions es van interpretar com una ofrena ritual: vint monedes per complaure els déus.

 

Iesso i Guissona són dos noms diferents que ens parlen de dues realitats també diferents però que identifiquen un mateix lloc. Dues paraules separades entre si per més de dos mil anys d’una història que ha fluït tal com flueix l’aigua que discorre per les entranyes de la nostra terra. Aquest element és el tresor més valuós de casa nostra. Un recurs voluble i a la vegada capriciós que brolla de forma natural per regar la terra i sadollar la vida de les nostres contrades. L’aigua és el fil invisible que teixeix la nostra història com a poble. Un regal dels déus que va cridar l’atenció a la República Romana i els va dreçar a la fundació d’una nova ciutat: Iesso. L’aigua va definir la forma de la nova població, naixia de les fonts, es buscava perforant la terra, es guiava en conduccions precises i sense cap mena de dubte va condicionar la relació entre els nous ciutadans i el món.

 

En la XXIV edició del Mercat Romà recordem aquella persona que en l’albada de la nostra vila va entregar una ofrena de vint monedes a les divinitats o les nimfes que dominaven i protegien les aigües que corren per les venes del nostre poble. Un record que es converteix en un homenatge a l’aigua i en una invitació a viatjar en el temps. Us convidem un cop més a mirar endarrere per gaudir dels orígens i exclamar amb nosaltres:

 

Ave Iesso!

 

 

 

 

 

Organitza:                          Col·labora: